Hopp til innhold Hopp til søk Hopp til globalmeny

På vei med digital kompetanse

Deltakere på kurs om digital kompetanseGjennom kursrekka Digitur har nå 120 innbyggere i Sør-Trøndelag fått økt digital kompetanse. Flere skal få samme mulighet i vår.

Moderniseringsdepartementet for å gjennomføre kurs i alle kommuner i fylket. Målet er å gjøre de med liten eller ingen digital kompetanse bedre forberedt til å delta i samfunnet digitalt. Spesielt å kunne bruke offentlige digitale tjenester i større grad – digitalt førstevalg

 

Vi har nå besøkt 12 kommuner og gjennomført kurs. Mange fine og nysgjerrige folk som ønsker å lære, men mange synes dette er vanskelig å få tak på. Deltagere på kurset har hovedsakelig vært de over 60 år og flyktninger. 

 

Kursene er helt grunnleggende og vi begynner helt enkelt hvordan man navigerer på en skjerm med datamus eller på et nettbrett. Så går vi videre til nettleser og ser på en del tjenester på nett som er aktuelle. Både nyttige og de som er mer for underholdning.

collage med bilder av en kirke, en eng, to kursgrupper som arbeider på datamaskin, et oversiktsbilde med solnedgang og et bilde av et moderne bygg med mye glass og stein

I alle kommuner skjer kurset i regi av det lokale folkebiblioteket og hovedsakelig i deres lokaler der det er mulig. Biblioteksjef eller andre fra kommunen deltar som hjelpelærere.

Vi har på de fleste steder satt en øvre grense på 12 deltakere for å ha tid til å veilede alle.

Vi erfarer at dette er et stort behov i kommunene og bør inngå i et fast veiledningstilbud fra kommunen. Biblioteket er en naturlig arena for et slikt tiltak. Flere kommuner har etter kurset begynt jobben med å etablere et slikt tilbud for sine innbyggere permanent.  Da gjerne en kombinasjon av korte kurs i et tema eller mulighet for å bestille en-til-en veiledning. Det siste vet vi fungerer godt, men er ressurskrevende.

 

Fram til nå har 120 innbyggere deltatt i kurset kommunene Snillfjord, Agdenes, Frøya, Hitra, Ørland, Meldal, Hemne, Hitra, Rissa, Åfjord, Roan og Osen fått besøk. I gjenstående kommuner gjennomføres kursene i løpet av våren 2017. Vi har et vakkert fylke!

 

På bakgrunn av disse og andre erfaringer skal nå fylkesbiblioteket representere STFK i en nasjonal prosjektgruppe som har som mål å utarbeide hvordan kommunene etablerer et veiledningstilbud for å øke innbyggernes digitale deltakelse og kompetanse. Arbeidet organiseres som et prosjekt, eid i fellesskap av KMD og KS, der KMD vil lede prosjektgruppen. Slik som stortingsmeldingen Digital agenda legger opp til.

 

Her er planlagte kurs våren 2017.

 

28.03    Rennebu

29.03    Oppdal

30.03    Midtre-Gauldal

31.03    Selbu

 

03.04    Bjugn

21.04    Skaun

24.04    Klæbu

26.04    Malvik

27.04    Melhus

 

09.05    Tydal

10.05.    Røros

11.05    Holtålen

Frode Pettersen
Sist oppdatert: 16.02.2017 14:40:51