Hopp til innhold Hopp til søk Hopp til globalmeny

Ulf Risnes får Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris

Hele Trøndelags sjefskineser blir derfor sørfylkets siste mottaker av den ærefulle prisen, før Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommune er samlet 1. januar.

Ulf Risnes får prisen fordi han har vært et nasjonalt popikon i snart 30 år, helt siden Tre Små Kinesere vant Spellemannprisene «Årets popplate» i 1991 og «Beste gruppe» i 1994.

Flere av låtene hans, som «Hjertemedisin», «Klassebildet» og «Agnar Mykle», har fått status som moderne norske klassikere.

Han har vært en sentral stemme i trøndersk musikk enda lenger, først i bandet Det Gurgles på slutten av 70-tallet, så i Helter Skelter og Tre Små Kinesere og også i Motorpsykkel og The Beatles-hyllestbandet Revolver.

Mange av Ulf Risnes’ låter har direkte handling fra Trondheim, som utestedet 3b i «Café Ye' Ye'» og beskrivelsen av en døsig sommerdag i byen i legendariske «Soleplassland» fra Tre Små Kinesere-debuten: «Det kryr av små cowboya og små indianera / Nånn e fire nånn e fem og all sammen kjæm fra Trondhjæm».

Risnes har også gitt ut en rekke soloalbum og han har bidratt til å løfte frem andre artister gjennom sin roller som musikkprodusent.

Ulf Risnes har med sine gode tekster, sin melodiske teft og ikke minst hans unike stemme vært med på å utvide det norske viserepertoaret med trønderske evergreens. Han både er, og har vært en fremragende representant for den trønderske dialekten. Ulf Risnes har bidratt til å gjøre den trønderske musikkarven enda rikere.


Som låtskriver og tekstforfatter har hele Trondheims Ulf fått følgende attest fra selveste Lars Saabye Christensen i en tekst fra coveret til «Hjertemedisin»:

«Det er det det handler om; å gjøre den sangen som smyger seg inn i det ene øret og aldri går ut av det andre, men synker ned i ryggmargen og blander seg med blodet: Intravenøs lyd».

Den første fylkeskulturprisen ble delt ut til Håkon Bleken i 1976. De to siste årene har den gått til Luftforsvarets musikkorps og Arnfinn Strømmevold. En rekke store trønderske kulturnavn har fått prisen i mellomtiden, som Liv Ullman, Åge Aleksandersen, Dumdum Boys, Erlend Loe og Inger Sitter.

Den aller siste fylkeskulturprisen i Sør-Trøndelag fylkeskommune tildeles 56 år gamle Ulf Risnes.

Risnes ble overrasket under Tre Små Kineseres konsert på Byscenen lørdag 4. november. 

vegsm
Sist oppdatert: 06.11.2017 10:16:36