Hopp til innhold Hopp til søk Hopp til globalmeny

Årets fylkeskunstnere

Mer informasjon om søknadsprosessen

 

Berit Haltvik With og Line Klungseth Johansen er utnevnt til årets fylkeskunstnere for 2017.

De to ble enstemmig valgt under fylkestinget 14. desember. De to får hvert sitt stipend på 150 000 kroner, hvor formålet er å gi kunstnerne mulighet til å videreutvikle sin virksomhet. Les mer her!

 

2016:

Katja Brita Lindberg og Håkon Mjåset Johansen er Årets fylkeskunstnere for 2016.

Fylkesutvalget vedtok i 2015 en endring i ordningen ved at det utnevnes to fylkeskunstnere innen to forskjellige sjangre og kunstneriske uttrykk. Begrepene utøvende og skapende skal ikke benyttes lengre.

Årets fylkeskunstner 2016 - Katja Brita Lindberg

Katja Lindberg

Katja Brita Lindeberg (født 1986) er scenekunstner og regissør. Hun er utdannet innen klovnemetodikk og fysisk komedie fra Canada og Stockholm. Hun driver sitt eget kompani, «Katja Brita Lindeberg Produksjoner», som har produsert og turnert svært mye i DKS over hele landet. I tillegg er hun en av de faste klovnene i Sykehusklovnene og en del prosjektet ved St Olav. Stipendet skal brukes til å utvikle nye prosjekter, utvikle nye ideer og utforske hva og hvor går veien videre, hvor langt går klovnerollen - med og uten rød nese.

Vurderingskomiteens uttalelse

Katja Brita Lindeberg er en skapende og utøvende scenekunstner som raskt har etablert seg som en markant scenekunstner i regionen. Med en moderne og egenartet klovneform som blander klovnemetodikk, teater og performance står Lindeberg i en særstilling i det nasjonale scenekunstfeltet. Hun har en bred utdanning fra sentrale europeiske utdanningsinstitusjoner, med hovedvekt på miming og klovnekunst. Dette gir henne en kompleks inngang til klovnekunsten og hennes faglig høye nivå gjenspeiles i hennes kunstneriske arbeider.

Lindeberg har et sterkt fokus på den unge målgruppen, samtidig som hun i sitt lekne scenespråk viser en uvurderlig evne til å engasjere både barn og voksne. I hennes arbeider står den tette samhandlingen med publikum sentralt og hun orkestrerer denne samhandlingen på en sjeldent god måte. Katja Brita Lindeberg utviser en pågående forskningstrang i forhold til eget kunstnerisk uttrykk og virksomhet, stadig med sitt publikum i tankene. Hun er i sine arbeider opptatt av identitet og ved hjelp av klovnens perspektiv stiller hun relevante spørsmål til hvordan normer og gitte sannheter påvirker måten vi ser og definerer hverandre på. Klovnen kan utfordre idealene og på samme tid målbære menneskets styrke og sårbarhet og på denne måten vise paradoksene i det å være menneske.Årets fylkeskunstner 2016 - Håkon Mjåset Johansen

Håkon Mjåset Johansen (f. 1975) er musiker med trommer som instrument. Han er en svært aktiv og allsidig musiker som i mer enn femten år, og med 200-250 reisedager i året, har spilt med en lang rekke musikere og bandkonstellasjoner innenfor jazzgenren. Håkon søker stipendet for å kunne prioritere sitt eget prosjekt som improvisator og komponist. Han ønsker å rendyrke den musikk og det sound som han hele tiden har jobbet med som musiker, men som alltid kan tas litt lenger. Håkon Mjåset Johansen er mest kjent som trommeslager i gruppene «Come Shine» og «Urban Connection», men er i Sør-Trøndelag kjent for sin store arbeidskapasitet og usedvanlige dyktighet og raushet som utøvende kunstner.

Vurderingskomiteens uttalelse:

Håkon er en svært aktiv og allsidig musiker, som i mer enn femten år, og med et stort antall reisedager i året (hele 200 – 250!), har spilt i en rekke forskjellige konstellasjoner innen jazzsjangeren. Dette inkluderer også store verdensnavn som Chick Corea, Jan Garbarek og Michael Brecker. Han tilhører eliten av norske musikere og har en imponerende lang merittliste bl.a. med en diskografi på over 30 album, 2 spellemannspriser og omfattende turnévirksomhet de siste 15 årene.

Håkon søker stipendiet for å videreutvikle en egen sound og et eget prosjekt som en helt konkret forestilling. Som freelancemusiker gjør Håkon svært mange flyreiser til og fra jobber, både her til lands og rundt i verden. Hans konkrete prosjekt er inspirert av mangfoldet av lyder som forekommer gjennom en flyreise. Et fly består av tusenvis av deler, og Mjåset Johansens idé er å lage en forestilling spesielt tilrettelagt for DKS, der alle lydene i forestillingen er laget på deler fra et fly! Han er allerede i god dialog med både aktive piloter, og med flymuseet i Bodø og Widerøe sitt flyverksted. Så med tilgang på pensjonerte flyinstumenter, fysiske flydeler og sampling av lyder fra flyenes univers, vil Mjåset Johansen skape en rytmisk reise, som også forsterkes med diverse visuelle virkemidler.Årets skapende fylkeskunstner 2015 - Nina Elisabeth Grøntvedt

Nina Elisabeth GrøntvedtNina Elisabeth Grøntvedt (f. 1979) er forfatter og illustratør og skriver barne- og ungdomsbøker. Hun har vært forfatter på heltid i 5 år. Å reise på turné med Den kulturelle skolesekken i og utenfor Sør-Trøndelag og andre litterære opptredener har vært hennes viktigste inntektskilder. Hun har søkt om å bli skapende fylkeskunstner for å få mer tid til å skrive og illustrere nye bøker for barn og unge. Nina vil bruke stipendet til å skrive fjerde og siste bok i dagbokserien om 12 år gamle Oda, lage flere bildebøker om  «Den lille helten» og starte arbeidet med en ny spenningsserie for barn. Hun ønsker også å lage tegnspråkversjoner av bildebøkene og skrive filmmanus av bokserien om Oda.


Vurderingskomiteens uttalelse:

Nina Elisabeth Grøntvedt skriv sprudlande barnebøker og er ein glitrande formidlar. Grøntvedt arbeider fulltid som forfattar og har klare mål for den vidare forfattarskapen. Ho er svært etterspurt av Den Kulturelle Skulesekken, skular og bibliotek. Mange jubla da ho flytta heim til Trondheim i 2013. Grøntvedt er utdanna illustratør frå Southampton og har gått forfattarutdanninga ved Norsk Barnebokinstitutt. Ho har skrive og illustrert to bøker om «Den lille helten» og tre bøker i dagbokserien om 12 år gamle Oda som bur i Trondheim. Oda si intense vingling mellom barnlege og vaksne tankar er skildra med humor og alvor, og med imponerande forståing. Bøkene er ujålete, fantasifulle og spennande. Både unge og vaksne kan raudne av dei eksepsjonelt pinlege situasjonane Oda hamnar i. Grøntvedt utmerkar seg med høg kompetanse i alle ledd frå plot-oppbygging til illustrering, bokdesign og møte med publikum. Lydbokversjonar er lese inn av forfattaren sjølv. «Hei, det er meg!» vart nominert til Brageprisen og er omsett til svensk, tysk, nederlandsk, russisk, ukrainsk og dansk. «Absolutt ukyssa» vart kåra til årets beste lydbok av barnebokkritikk.no. Grøntvedt er ei av landets nye barnebokstjerner.


Årets utøvende fylkeskunstner 2015 - Truls Lorentzen

Truls LorentzenTruls Lorentzen (f. 1974) er musiker med gitar/bass som instrument og med stor aktivitet innen flere genre. Han er og har vært medlem av en lang rekke band, blant annet Børeks Firo, The School, The Hærmætti Tysland Band og Dog & Sky. I tillegg er han dirigent for Svartlamon Hardkor og har turnert mye med tverrkunstneriske prosjekter i Den kulturelle skolesekken. Truls har søkt om å bli utøvende fylkeskunstner for å konsentrere seg om sin egen skapende og utøvende kunstneriske virksomhet. Han vil videreutvikle Svartlamon Hardkor og seg selv i profesjonell retning.  I tillegg ønsker han å lage en produksjon for barn og ungdom som tar for seg sammenhengen mellom musikk og fysikk.


Vurderingskomiteens uttalelse:

Truls Lorentzen har gjort seg bemerket som en kreativ utøver innenfor mange musikkområder med utspring fra Trondheim, og særlig fra Svartlamon. Som gitarist har han jobbet i ulike band-konsteallsjoner. Sammen med partner Audun Eriksen i performance-bandet The Four laget han forestillingen «Ikke bare rør» som har blitt spilt over 400 ganger, noe som førte til at de ble en populær barneteaterduo, selv om deres hysterisk kreative verk passet like bra til absolutt alle aldre. Lorentzen er også mannskoret Svartlamon Hardkors faste og svært så skapende dirigent. Med Lorentzen finnes det ikke lenger grenser for hva korsang kan innebære. Hardkoret har under Lorentzen fått ny giv og profesjonalitet og har samarbeidet med storheter som Trondheim Voices, Åge Aleksandersen, Bobby McFerrin. I tillegg har han med Hardkoret bidratt til å bryte ned grenser mellom dans og korsang i prosjektet «Say Something” under MultiPlié dansefestival.Årets skapende fylkeskunstner 2014 - Karianne Stensland

Årets skapende fylkeskunstner 2014 - Karianne StenslandKarianne Stensland (f. 1969) er visuell kunstner med både kunstfaglig og teaterfaglig bakgrunn. Hun søker stipendet for å kunne konsentrere seg om sin kunstneriske virksomhet. 

Hennes kunst spenner i uttrykk fra tekst, tegning, musikk og skulptur, ofte presentert gjennom performance, video og installasjon. Hun benytter i stor grad improvisasjon som metode i prosess, noe som åpner for tilfeldigheter og humor i arbeidene.

I 2014 planlegger hun nye stedsspesifikke prosjekt, blant annet på Nord-Norsk Kunstnersentrum og på skøyte- og sykkelbanen i Levanger.


Flere bilder av Karianne Stensland.

Vurderingskomiteens uttalelse:

Karianne Stensland krysser tverrkunstneriske grenser i sine utfordrende, men også humoristiske og poetiske prosjekter. Et performativt aspekt preger hennes visuelle utgangspunkt, enten hun lager stedsspesifikk land art der ingen skulle forvente det, eller lar seg hypnotisere til en transelignende tilstand hvor hun så hogger et enestående kunstverk i stein. Med slike overraskende metoder evner hun å stille viktige spørsmål rundt kunstnerens rolle i samfunnet, verdiskaping og maktforhold. Temaene formidles på direkte og svært virkningsfullt vis, og Stensland fremstår som en troverdig og dristig kunstner.

 

Årets utøvende fylkeskunstner 2014 - Kirsti Huke

Årets utøvende fylkeskunstner 2014 - Kirsti HukeKirsti Huke (f. 1977) er musiker og vokalist innenfor jazzgenren. Hun søker stipendet for å få økt utøvende kunstnerisk aktivitet og for å frigjøre tid til å fokusere og fordype seg i sin egen kunstneriske virksomhet som skapende og utøvende musiker. Hun ønsker å være aktiv på konsertfronten og gjøre musikalske stunts ved å oppsøke nye arenaer og rom for å synge i. Ved å lage konserter, lyddusjer og lyd i spennende rom, ønsker hun å fange publikum inn i et landskap, en stemning, eksempelvis i «Salamandernatten» i kjelleren på Sparebank1. 

Flere bilder av Kirsti Huke

Vurderingskomiteens uttalelse: 

Kirsti Huke er en av Trøndelags mest profilerte vokalister. Helt siden hun ble uteksaminert ved jazzlinja på NTNU i 2001 har hun vært en viktig del av et mangfoldig og produktivt musikkmiljø med utspring i Trondheim og Trøndelag. Hun har gitt ut to album i eget navn og har gitt album med gruppene The 3rd and the Mortal, phy, Moving Oos, Trondheim Jazzensemble og i samarbeid med utøvere som trompetist Tore Brunborg, fiolinist Ola Kvernberg og vokalist Siri Gjære. Kirsti Huke har en stor evne til å adaptere mange ulike sjangere. Hun har turnert som jazzartist i mange ulike konstellasjoner og egen kvartett, med brasiliansk musikk i ensemblet «Toms Diner» og med ny vokalmusikk i «Trondheim Voices». Dessuten er hun en aktiv del at norsk pop og rockmiljø. Kirsti Huke har turnert mye for barn og unge gjennom Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken og har gitt ut barneplata «Tullkattesnutene» (2013). I rollen som fylkeskunstner ønsker hun å fokusere på sin rolle som låtskriver og komponist – både for egne utgivelser og for en rekke planlagte prosjekt. Hun ønsker også å utvikle sin rolle som solo-sanger ved å utforske nye klangmuligheter innen dette feltet.