Hopp til innhold Hopp til søk Hopp til globalmeny

Pilegrimsleden

Pilegrimsleden kartPilegrimsleden er et merket vandrenettverk på ca 220 mil hvor målet er Trondheim og Nidarosdomen. Den offisielle åpningen av Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim var i 1997. Etter den tid har flere nye sammenhengende vandreveier blitt ryddet. Den nordligste starter ved Gløshaug kirke i Grong. Ved Stiklestad møter den pilegrimsleden som starter på svensk side og passerer grensa Øst for Sul. Romboleden følger den gamle ferdselsvegen fra Sverige over Skardøra. Østerdalsleden passerer Trøndelag ved Forollhogna og fortsetter via Melhus til Trondheim.

 

 

PilegrimsledenDen nymerkede Pilegrimsleden tufter på gamle tradisjoner om pilegrimsvandringer inn til Nidaros hvor helgenskrinet med Olav den helliges legeme ble oppbevart. Middelalderens pilegrimsvandring pågikk inntil reformasjonen ble innført i 1537. Ved dette tidskiftet skjedde store omveltninger i landet og mange av de gamle ferdselsveiene ble glemt. I dag følger merkingen dels gamle ferdselsårer og dels gjennom samme landskapsrom som også var i middelalderen. Selv om mye er forandret beveger man seg i et landskap der menneskene har satt spor etter seg helt fra de eldste tider og fram til i dag. Underveis passeres kulturminner som gir oss en fortelling om levevilkår og "dagligliv" for folk flest opp gjennom tidene. Pilegrimsleden godkjent av Europarådets organ for europeiske kulturveier, og fikk sommeren 2010 status som Europeisk kulturvei.

Nettstedet www.pilegrimsleden.no har blitt den sentrale informasjonskilden for Olavsvegene. En vandringsplanlegger viser kart med ikoner knyttet til kulturminner og overnattingssteder. Nettstedet gir også innsikt i hva pilegrimstradisjonen inneholder.

rutni
Sist oppdatert: 20.10.2016 11:32:22