Hopp til innhold Hopp til søk Hopp til globalmeny

Informasjon privat maskin

Dersom du velger å kjøpe standard-PC som STFK tilbyr, vil du få en maskin som er av god kvalitet og som har en ytelse som er god nok til daglig skolebruk og som vil fungere på alle utdanningsprogram.

 

Denne modellen er finansiert på en slik måte at gratisprinsippet overholdes. Les mer om dette under Valg B.

 

 

Velger du likevel å bruke den maskinen du har fra før må du tenke på følgende:

På flere av utdanningsprogrammene brukes programvare som kun fungerer på PC, og på noen skoler får elever med lese- og skrivevansker tilbud om å bruke spesialprogramvare som bare fungerer på Windows.

For mange er derfor PC med operativsystemet Microsoft Windows det beste alternativet. Velger man å komme med maskin med annet operativsystem vil man på enkelte utdanningsprogram få problem med å benytte de program som benyttes. Man må da selv sørge for egen regning at man har utstyr som vil fungere.

Eks: kommer du med MAC og må ha operativsystemet Microsoft Windows pga programvare kan du kjøre BootCamp og installere operativsystemet Microsoft Windows på den. Lisens for Microsoft Windows må du selv ha eller kjøpe.

Eks: Kommer du med chromebook må du, når det kreves bruk av spesielle programvare eller under eksamen/prøver stille med annet utstyr som tilfredsstiller kravene som kreves for å gjennomføre under visning/eksamen/prøver for egen regning.

 

Anbefalt oppsett på privat maskin.

 • Datamaskinen må ha antivirusprogram.
 • Datamaskinen må kunne produsere og levere inn oppgaver som er i lesbare filformat for læreren.
 • Datamaskinen må fungere når du arbeider i læringsplattformen itslearning.
 • Datamaskinen må kunne kobles til det trådløse nettet STFK benytter.
 • Microsoft Windows 7 eller nyere.
 • Apple OS-X 10.6 ( Snow Leopard) eller nyere.

Anbefalte tekniske spesifikasjoner: 

 • Minimum 802.11 g eller nyere trådløskort.
 • Bør ha 4 GB minne (RAM) eller mer.
 • Bør ha ledig diskplass til å installere programvare som benyttes på utdanningsprogrammet du skal gå. Anbefalt 100 GB ledig.
 • Fysisk tastatur.

Du er velkommen til å ta med det utstyret du har. I mange tilfeller vil det du har være godt nok for å få gjennomført undervisningen, men som vi påpeker ovenfor er det enkelte fag som krever at du må ha utstyr som støtter de program som benyttes i faget.

Velger du å ta med egen maskin må du huske på at denne skal fungere gjennom hele opplæringsløpet. Dersom maskinen din ikke funge­rer til det som er forventet, vil fylkeskommunen kreve at du anskaffer en maskin til bruk i opplæringen.

Du har selv ansvar for å stille med en bærbar datamaskin til skolestart og holde denne i orden!

Til info:

 • Android, IOS, Linux, Windows RT er ikke supporterte operativsystemer, men vil fungere i enkelte tilfeller eller enkelte arbeidsoppgaver tilknyttet undervisning.

 • TIP og elektro benytter programvare som kun fungerer på Windows, det er viktig å tenke gjennom dette før du velger datamaskin.

 

For information in english press here

Trygve Winge
Sist oppdatert: 10.04.2017 11:21:52